Terug naar de schoolbanken – Stadsarchief Delft
Leerlingenkaart van de hbs (Archief 579, inv.nr 60)

Leerlingenkaart van de hbs (Archief 579, inv.nr 60)

Klassenfoto van klas 4b van de hbs, foto S. Frank, 1929

Klassenfoto van klas 4b van de hbs, foto S. Frank, 1929

1 april 2023:

Terug naar de schoolbanken

Zie hier het leven een van HBS-scholier in een notendop: alle rapportcijfers van klas 1 tot en met 5. Dit is duidelijk geen studiebol, de jongen blijft zowel in de eerste als in de derde klas zitten. Hij scoort gemiddeld tussen een 4 en een 6, met voor de zekerheid het stempel ernaast: ‘5 = bijna voldoende’. Hier valt heel wat lief en leed aan af te lezen, en toch is dit niet eens de meest interessante kant van de leerlingenkaart.

Op de andere zijde zit namelijk een pasfoto, staat vermeld wie de leerling is en waar hij woont. Ook staan daar de namen van zijn ouders, hun beroepen, de lagere school waar hij vandaan komt en waar hij na de HBS naartoe gaat. Deze jongen zakt tweemaal voor zijn eindexamen en zoekt zijn heil daarna bij de HBS in Schiedam. Onbekend is of hij daar wel slaagt. In 1936 haalt hij in ieder geval wel zijn akte middelbaar onderwijs gymnastiek en kan dus als gymleraar aan de slag. Wie de cijfers goed bekijkt, had dat in 1923 al kunnen voorspellen…

Generaties Delftse jongens en meisjes hebben de HBS bezocht, die opgericht werd in 1864. Ze hadden les in de omgebouwde Gasthuiskerk, vanaf 1922 aan de Mijnbouwstraat. Daar bleef de school tot de opheffing in 1968. Een groot deel van de leerlingenadministratie is toen naar het Stadsarchief overgebracht. Namenlijsten, rapportcijfers en notulen van lerarenvergaderingen zijn uit vrijwel de hele periode overgeleverd; de leerlingenkaarten zijn er van 1922 tot 1968. Het is een prachtige bron voor wie eens een middagje terug naar de schoolbanken wil. Of voor wie nieuwsgierig is naar de cijfers van opa en oma natuurlijk.

Inloggen
Share
Tweet
Share