
Han Krug, Aquarel van gezicht op Delft met de Oostpoort, 1955 (TMS 63316)
TripAdvisor geeft de Oostpoort een ‘certificaat van uitmuntendheid’, een huldeblijk voor toeristische attracties die onafgebroken goede reizigersbeoordelingen krijgen. Die populariteit is niet iets van de laatste tijd. De poort ontsnapt in de negentiende eeuw als enige stadspoort aan de slopershamer vanwege ‘haar eigenaardige ligging en bevallig aanzien’.
De Oostpoort is gebouwd als onderdeel van de middeleeuwse stadsomwalling. Kort na het herstel van de Delftse stadsrechten in 1394 start de bouw van de versterkte poort, meteen al met de twee kenmerkende torens. Honderd jaar later worden de bovenste achthoekige verdiepingen en de spits er bovenop gezet. Hier vandaan heb je vrij uitzicht over de wijde omgeving en is het ook mogelijk om eventuele aanvallers te beschieten. De poort is uiteraard ook gewoon een toegang tot de stad: over de weg onder de twee torens door of via het water door de bijbehorende watergang. Tussen die twee toegangen ligt nog een origineel stuk stadsmuur.
Het verbaast niet dat fotografen en kunstenaars vaak dit stukje Delft opzoeken. Het Stadsarchief bezit honderden foto’s, tekeningen, aquarellen en etsen van de Oostpoort. Er is modern grafisch werk, er zijn Anton Pieckachtige doorkijkjes naar het Oosteinde en er zijn stadsgezichten waarop de Oostpoort prominent figureert. De Haagse kunstenaar Han Krug (1890-1977) kiest voor die laatste optie. Ook anno 1955, als de omgeving rondom de Oostpoort snel wordt volgebouwd, torenen de spitsen nog boven het landschap uit. Niet meer om de vijand te kunnen bespieden, wel om toeristen en kunstenaars naar de stad te lokken. En wie dan eenmaal door die poort binnen is, wandelt de binnenstad in met de Nieuwe Kerk als volgend dominant beeldmerk. Ook daarvan bezit het Stadsarchief vele kunstuitingen. En – het kan niet missen – ook deze hotspot heeft via TripAdvisor een certificaat van uitmuntendheid in de wacht gesleept.